FranFrankovka 2022 

Kao prvu etiketu crvenih vina smo odabrali zanimljivu kombinaciju Frankovke i Cabernet Franc-a. Želeli smo da ostanemo verni interesantnim regionalnim sortama koje imaju vezu sa ovim područjem te smo se odlučili da za Frankovku. Sortu koja je veoma bila zastupljena na Fruškoj gori, poznata po svojim laganim i aromatičnim crvenim vinima. Međutim bili smo takođe i otvoreni za nešto novo, te iz jednog malog eksperimenta se rodila kupaža koje se pokazala kao izuzetna kombinacija. A mi volimo da eksperimentišemo!

Vino je tamno rubin crvene boje.

Aromatikom dominira kombinacija crvenog bobičastog voća i začina, među kojim se posebno ističe zeleni biber kao zaštitni znak Frankovke. Uz sortne karakteristike javlja se i nota vanile koja potiče od hrasta u kojem je vino ležalo 12 meseci.

Svežinu koja se pojavljuje nakon svakog gutljaja vina dugujemo Frankovki, dok strukturu i telo vina nosi Cabernet Franc kojeg u blendu ima 15%.

Vino prati nežni i skriveni uticaj hrasta, koji je nadogradio i ispratio vino.

Odležalo u korištenim buradima mađarskog hrasta, zapremine 300 litara.

Gastronomski savet

Vino veoma zahvalno za uparivanje. Odlično ide uz lokalne mesne specijalitete od crvenog mesa, kao dugo kuvani teleći gulaš ili specijaliteti od divljači . Balansirane kiseline će doprineti lepom slaganju sa grilovanim mesima, gulašem od divljih pečuraka i starim tvrdim sirevima.

Preporučena temperatura služenja 15°C

Alk. 14%

Lokalitet: Fruška gora, Banoštor

Berba: Ručna berba, 21.10.2022

Prinos: 2kg po čokotu

Proizvedeno boca: 1100

Odležavanje: mađarski hrast 12 meseci, boca