Verkat vina su pravljena sa velikim poštovanjem prema grožđu koje gajimo

Naš cilj je da odgovornim pristupom i posvećenošću razvijemo ono što grožđe nosi sa sobom. Prateći prirodne arome i karakteristike svake pojedinačne godine i sorte, ograničenom obradom, Verkat vina su karakteristična po svežini, mladosti, balansu i kompleksnoj paleti aroma. 

Gajimo regionalne sorte od kojih svaka zauzima značajno mesto u kulturi podneblja sa kojeg dolazi.

Malvazija, Grašac beli i Roze muskatni su svaki na svom mestu kućna vina, vina običnih ljudi. Kroz ova vina se može pričati istorija privatnog života Istre i Fruške gore. U toj običnosti je posebnost ovih sorti. Želimo da istaknemo njihove izuzetne karakteristike i pokažemo zašto su baš to vina sa kojima se ljudi svaki dan druže.

Naša vina:

Verkat
Malvazija
2022

Vino je pokazatelj godine u kojoj je nastalo, berbe 2022. Ova godina je donela vino nešto laganije strukture i nižeg akohola nego što je uobičajeno za Verkat Malvaziju. Jedno letnje i osvežavajuće vino sa izraženim sortnim karakteristikama. 

Verkat Roze
2022

Verkat Roze 2022 nastavlja stopama svojih prethodnika. Sveže, suvo i lepo izbalansirano vino od sorte Muskat Hamburg sa tipičnom sortnim aromama latica ruže. Miljenik našeg tehnologa.

Verkat
FranFrankovka
2022

Aromatikom dominira kombinacija crvenog bobičastog voća i začina, među kojim se posebno ističe zeleni biber kao zaštitni znak Frankovke. Uz sortne karakteristike javlja se i nota vanile koja potiče od hrasta u kojem je vino ležalo 12 meseci.

Verkat
Malvazija Barrique
2021

Lagani dodir hrasta, koji je doprineo aromatici i strukturi vina, je prisutan u idealnoj meri. Vino je zadržalo karakter i tipičnost, ne dozvoljavajući hrastu da preovlada. Na nosu se iskričavo pojavljuju note citrusa u kombinaciji sa notama banana i grafita ukombinovanih sa malo vanile, koja je dar hrastovih duga.

Verkat
Malvazija
2021

Svetložute boje sa aromama zelene jabuke, zrele divlje kruške i kremena. Gastronomsko vino, koje traži dobar zalogaj za kompletno uživanje. 

Verkat
Grašac beli 4.0 2021

Posebna etiketa Grašac beli 4.0 nastala je izuzetnom berbom 2021., četvrtom u našem vinogradu, u kojoj je probran prinos od svega 400 grama po čokotu iznedrio ovo vino koje opravdava velika očekivanja i potencijal sorte Grašac beli.

Verkat Roze 
2021

Roze spravljen od aromatične sorte, Muskat Hamburg. Vino je bakarno nežne boje. Tipičnog muskatnog mirisa, mirisa na cvet ruže, intenzivnog, postojanog  i zavodljivog. 

Verkat
Malvazija
2020

Mlado vino, svetložute boje, sa aromama dinje, sveže pokošene trave i kvasca na kom je ležalo. Punoća ukusa zaokružena je biskvitnim i citrusnim aromamam, a završnica je srednje dužine…

Verkat
Grašac beli 2020

Vino svetložute boje koje već na mirisu odiše mladošću i svežinom. Dominiraju sveže citrusne arome, pre svega žutog grejpfruta, mineralan miris kamena i arome svežeg kvasnog hleba…

Verkat
Malvazija Barrique
2019

Vino zlatnožute boje, kompleksnih aroma koje se slojevito otvaraju. Isprva i voćno i herbalno, aroma slatke dinje, sena i blagih nota ruzmarina i sveže masline, a tek nakon što se malo zagreje u čaši osećaju se tercijarne arome tosta i drveta.
Verkat
Malvazija
2019

Svetlo žute boje, mlada, reska, sa dosta prijatne gorčine i jakim telom koje iziskuje hranu. Naglašene kiseline daju balans vinu. Herbalne arome, pre svega sena, sekundarno se otvaraju voćne arome, dinje i kruške i mineralnost, arome poput kremena…

Verkat
Grašac beli
2019

Vino zlatno žute boje, pruža na nosu zanimljive arome cveća i grejpfruta koji prati miris kore kruške i kore hleba. Kasnije se otvaraju herbalne arome pre svega pokošene trave
* AWC Vienna International Wine Competition Seal of Approval 2021
Top 50 Vina Fruške gore 2021
Srebrna medalja Balkan Wine Competition Sofija 2019

Verkat Roze 
2019

Bakarno roze boje napravljen od sorte Muscat Hamburg. Na nosu prilično aromatičan, voćan i bombonast. Jakih kiselina i balansiranog tela sa sve voćnijim notama koje se razvijaju u čaši. Srednje duge završnice

Verkat
Malvazija
2018

Vino je limun žute boje srednjeg intenziteta. Miris je harmoničan, izdašno mineralan i svež sa nagoveštajem suvog cveća i diskretnih travnatih tonova u pozadini. Slojevito se otvara i u zreli zlatni delišes. Na ukusu glatko, vrlo sočno i voćno sa koricom jabuke u završnici.

* Srebrna medalja Beogradskog sajma Beowine za kvalitet 2020
Bronze medal  Balkan Wine Competition Sofija 2019

Verkat
Grašac beli
2018

Vino je zlatno žute boje dobrog intenziteta i kristalne bistrine. Miris je razvijen i sortan. Skladno se prožimaju cvetni i voćni tonovi sa nagoveštajem začina u pozadini. Ostavlja utisak kompletnog vina, dobre punoće i harmonije kroz tonove svežeg hleba i dašak vanile.

Verkat Roze
2018

Vino je atraktivnog izgleda, bakarno roze boje, umerenog intenziteta. Miris je konkretan, diskretno cvetan i uzdržano voćan, protkan dimastim tonovima. Smenjuju se šumske jagode i delikatne latice crvene ruže uz dosta mineralnosti. Vino u sebi donosi podneblje i daje nepcu doživljaj glatkog i svežeg vina, umerene punoće i trajanja ukusa.