Verkat
Grašac beli
2023

Ovo vino je dar plodova, posebno negovanih i selekcionisanih u vinogradu, na desnoj obali Dunava, na obroncima Fruske Gore. Probirnom berbom, odabrani grozdovi dali su Grasac vinarije Verkat. 

Grašac 23 je dar velike posvećenosti i neumornog, upornog rada u našim vinogradima. Dolazi iz jedne tople godine i donosi nam kompleksnost i slojevitost, ali uz zadržanu razigranost, iskričavost i hrskavost usled prelepo uklopljenih kiselina.

Odlikuje se svetlo-žutom bojom, sa zelenkastim odsjajem. Aromatskim profilom dominiraju note sušenih trava, malo koprive i zelene paprike, i sve ovo upotpunjuju citrusne note.

Gastronomski savet

Može se poslužiti kao lagani aperitiv koji podstiče želju za hranom, lepo se slaže sa svim vrstama rečne ribe poslužene sa običnom marinadom i slabo začinjenim povrćem, voli i morsku ribu i sjajno bi se nosio sa grdobinom intenzivnijeg ukusa. Suši je uvek dobra opcija, pre svega onaj sa lososom i avokadom, malo masnijim sastojcima, ali bez ljutih soseva. Kremasti rižoto od bundeve sa dosta parmezana, tvrdi i polu tvrdi odležali kravlji sirevi, i obrok salate sa gorkim biljem poput radiča i ajsberga.

Alk. 13% – Rezidualni šećer: 0.5 g/l – Kiseline: 6,5 g/l – Ph: 3.15

Lokalitet: Čerević, Fruška gora

Potez: Bikonj

Berba: ručna berba 10.09.2023

Prinos: 1,5 kg po čokotu

Proizvedeno boca: 5000

Odležavanje: inox 4 meseca, boca