Malvazija-kratka priča
o čudnim putevima vina

Kako je jedna sorta postala
neuhvatljivo vino Mediterana

 

 

Prvi dokument u kojem se pominje malvazija datira iz 1326. godine, kada se opis ove sorte našao u spisima podrumara Pape Pavla II. Pre tog pominjanja, malvazija nije poznata kao vino. Pretpostavlja se da su je Venecijanci imenovali u 13-om veku, kada su zaposeli tvrđavu Monemvasia u Lakoniji u Grčkoj. Monemvasia u prevodu znači jedan put, što je glavna karakteristika ovog poluostrva. Smatra se da su venecijanci počeli uzgajati jednu lokalnu sortu pod ovim imenom u tom periodu. Međutim, u isto vreme se pojavljuje i malvazija kritska (Malvasia di Credo), vino sličnih karakteristika ali pravljeno od bliske ali najverovatnije drugačije sorte grožđa.

Od početka uzgajanja malvazije pojavljuje seinteresantan fenomen. Malvazija je vino koje je
dalo ime grožđu a ne obrnuto, što je inače pravilo.

 

Već u početku se javlja nekoliko sorti grožđa, jedno sa Monemvasie, drugo sa Krita, koje su se stopile u jedno vino i ime. Krit je u tom periodu u okviru Mletačke republike pa sve do pada pod otomansku vladavinu, zbog velike potražnje za ovim vinom, pretvoren u ogroman vinograd malvazije.

Gubitkom Krita Venecija seli svoju proizvodnju vina u druge predele republike, te tako Istra i Dalmacija dobijaju primat u proizvodnji ove sorte. 

Takođe, u ovom slučaju, malvazija na osnovu karakteristika vina dobijenih od lokalnih sorti koje su slične vinu koje se zove malvazija, počinje da uključuje neke lokalne sorte grožđa, koje vremenom preuzimaju njeno ime.

 

Malvazija se proširila po celom Mediteranu, te su tako razna mesta izrodila svoje malvazije od Grčke, Italije, Portugala i Španije čak i Kanarskih ostrva: Malvasia Istarska, Malvasia del Lazio, Malvasia di Bosa, Malvasia di Cagliari, Malvasia delle Lipari, Malvasia di Brindisi, Malvasia di Basilicata… Tako je malvazija postala u pravom smislu mediteranska sorta, donoseći i uzimajući od svakog mesta po malo, uključujući lokalne sorte i oblikujući ih u vino Mediterana.

Do Fruške gore je malvazija stigla preko Istre, Jugoslovenskim železnicama, nalazeći svoj dom daleko od obale. Na tom mestu ju je Verkat vinarija pronašla i očuvala.