Dobrodošli na prezentaciju Verkat vinarije na ovogodišnjem

Wine Vision by Open Balkan 2023

Vinarija Verkat je mlada porodična vinarija iz Čerevića, Fruška gora, koju su osnovale dve sestre, Sonja i Nataša Vrkatić 2018. godine, sa željom da očuvaju porodični vinograd Malvazije.

Zasadi su ubrzo prošireni vinogradima Grašca belog i Muskat Hamburga, i otvoren je degustacioni prostor u jednoj od istorijskih kuća Čerevića, sa izuzetnom baštom.

Od samog nastanka, Verkat je pratio posvećen određenom pristupu koji pre svega uključuje poštovanje lokaliteta sa kojeg dolazimo, Fruške gore, i njene jedinstvene prirode. 

U istoj  meri smo takođe posvećeni lokalnoj zajednici i kulturi čiji smo deo i čiji rast i promocija su sastavni deo naših ciljeva.

Za prvih pet godina postojanja Verkatov mali ali veoma posvećeni tim je uspeo da ostvari značajne uspehe sa svojim vinima, potvrđujući kvallitet nagradama sa domaćih i međunarodnih vinskih takmičenja, među kojima se izdvajaju Decanter World Wine Awards, AWC Viena, BIWC, Vinistra, Wine Vision, dok je Verkat vinska kuća postala poznato mesto okupljanja i promocije naše lokalne zajednice.

Verkat trenutno obrađuje 7 hektara sopstvenih vinograda, pod zasadima Malvazije Istarske, Grašca belog i Muskat Hamburga. U toku je proširenje vinograda zasadima Frankovke i Cabernet Franc-a.

U vinogradima se od 2023 primenjuju principi organske zaštite, sa ciljem sertifikacije za organsku proizvodnju grožđa.

Verkat bela i roze vina se prave isključivo od grožđa iz sopstvenih zasada, dok crvena  za sada  od lokalno uzgajanog grožđa sa Fruške gore. 

Trenutna proizvodnja se kreće do 20000 boca sa mogućnošću proširenja kapaciteta do 35000 boca.

 

 

U nastavku ćete pronaći

opise i detaljne informacije o Verkat vinima

dostupnih za degustaciju

na našem štandu

Verkat
Malvazija
2021

Svetložute boje sa aromama zelene jabuke, zrele divlje kruške i kremena. Gastronomsko vino, koje traži dobar zalogaj za kompletno uživanje. 

Verkat
Malvazija
2022

Vino je pokazatelj godine u kojoj je nastalo, berbe 2022. Ova godina je donela vino nešto laganije strukture i nižeg akohola nego što je uobičajeno za Verkat Malvaziju. Jedno letnje i osvežavajuće vino sa izraženim sortnim karakteristikama. 

Verkat
Malvazija Barrique
2021

Lagani dodir hrasta, koji je doprineo aromatici i strukturi vina, je prisutan u idealnoj meri. Vino je zadržalo karakter i tipičnost, ne dozvoljavajući hrastu da preovlada. Na nosu se iskričavo pojavljuju note citrusa u kombinaciji sa notama banana i grafita ukombinovanih sa malo vanile, koja je dar hrastovih duga.

Verkat
Grašac beli 4.0 2021

Posebna etiketa Grašac beli 4.0 nastala je izuzetnom berbom 2021., četvrtom u našem vinogradu, u kojoj je probran prinos od svega 400 grama po čokotu iznedrio ovo vino koje opravdava velika očekivanja i potencijal sorte Grašac beli.

Verkat
Grašac beli 2020

Vino svetložute boje koje već na mirisu odiše mladošću i svežinom. Dominiraju sveže citrusne arome, pre svega žutog grejpfruta, mineralan miris kamena i arome svežeg kvasnog hleba…

Verkat
FranFrankovka
2022

Aromatikom dominira kombinacija crvenog bobičastog voća i začina, među kojim se posebno ističe zeleni biber kao zaštitni znak Frankovke. Uz sortne karakteristike javlja se i nota vanile koja potiče od hrasta u kojem je vino ležalo 12 meseci.

Verkat Roze 
2021

Roze spravljen od aromatične sorte, Muskat Hamburg. Vino je bakarno nežne boje. Tipičnog muskatnog mirisa, mirisa na cvet ruže, intenzivnog, postojanog  i zavodljivog. 

Verkat Roze
2022

Verkat Roze 2022 nastavlja stopama svojih prethodnika. Sveže, suvo i lepo izbalansirano vino od sorte Muskat Hamburg sa tipičnom sortnim aromama latica ruže. Miljenik našeg tehnologa.